ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim bilişim alanına sıçradı. ABD, Çin markalarına uygulamayı planladığı Android ambargosu son kullanıcılardan geliştiricilere kadar pek çok kişiyi etkileyecek gibi görünüyor. Ancak bu noktada önemli bir kritik söz konusu; Android Google"ın ya da ABD"nin malı/üretimi değil. ABD bu konuda nasıl olur da bir ambargo uygulayabilir?
Özellikle haber kaynaklarında vurucu sloganlarla lanse edilen durum sanıldığı kadar ürpertici ve sansasyonel değil. Android açık kaynaklı bir yazılım ve GPL3 ile Özgür Lisans kapsamında. Bu nedenle doğrudan Android üzerinde bir ambargo uygulanması mümkün değil. Ancak Google, Android platformuna destek sunmak ve aslında global teknoloji pazarında aktör durumunda yer almak amacıyla "Google Play" platformunu geliştirmişti. Bu platform pek çok uygulama ve geliştirici tarafından kullanılageldiğinden, bir ABD şirketi olan Google"ın kendi platformunu kullandırmasını engelleyebilir. Ancak bu da sanıldığı kadar büyük bir sorun teşkil etmeyecektir. Zira "Google Play" platformunda bulunan yazılımlar, pek çok farklı ülkeden şirketin ürettiği yazılımlar ve ne Google ne de ABD bu alanda bir hak iddia edebilir durumda değil.
Olası en kötü senaryoda bile Akıllı Telefon Üreticileri, yine GPL3 kapsamında özgün bir platform oluşturabilirler ve Açık Kaynak kültürüne bağlı Anonim bir platform geliştirerek yazılımcıların ürettikleri uygulamaları bu platforma yüklemelerini sağlayabilirler.
Özetleyecek olursak; Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Kültürünün, teknolojinin özgürleşmesinde ne denli önemli bir role sahip olduğunu bu vesileyle bir kez daha anımsamış olduk.